Hvilken bærbar Mac skal jeg købe?

0

Bliv klogere på hvilken Mac du skal købe

Det er ofte det spørgsmål, som personer som ikke har haft en Mac før stiller sig selv. Der findes efterhånden mange forskellige modeller, som hver især har sine fordele – Og det kan derfor være svært at vælge hvilken bærbar Mac man skal købe!

Hvilken model man skal vælge, det afhænger selvfølgelig altid ud fra hvad man skal bruge computeren til, og hvor kraftige de programmer man skal kører på sin Mac er. Eksempelvis skal man ikke købe en MacBook Air 11″ hvis man har i sinde har sidde og redigere billeder i Adobe Photoshop eksempelvis. For det første så er skærmen alt for lille (ja, man kan købe en ekstern skærm – Men stadigvæk!), derudover er så er den slet ikke kraftfuld nok til at skulle bruges til at redigere RAW filer eksempelvis.

Nedenunder kan i læse lidt om hvad jeg personligt mener om de forskellige modeller af Mac som Apple har lanceret. I er som altid velkomne til at skrive en kommentar nederst på siden, hvis i har indvendinger eller råd som i mener andre også skal have gavn af.

MacBook Pro 13”

apple-macbook-pro-13
Denne model er den klassiske MacBook Pro, som rigtig mange kender. Den er dog ved at være outdated efterhånden, og det burde kun være et spørgsmål om tid før Apple fjerner den helt fra markedet. Den sidste opdatering de lancerede var en Mid 2012. Fordelen ved at købe denne model, er at man selv har mulighed for at opgradere både RAM og harddisk. Så selvom den er gammel, så kan man stadigvæk få den til at trække de fleste programmer. Vi anbefaler dog ikke at købe den, grundet alderen.

Priser fra 9.499 kroner – Køb den her hos Apple Store

MacBook Pro 13” & 15” Retina

apple-macbook-pro-13-15-retina

MacBook Pro fik tilbage i 2012 en ny og forbedre version som havde retina skærm. Det betyder at skærmen har ligeså høj opløsning som de nye iPhone’s og iPad’s har. Modellerne bliver nu leveret som standard med SSD, og er relative kraftfulde. Hver dog opmærksom på, at hvis du vil have et dedikeret grafikkort så er det kun 15” modellen som tilbyder dette. Ikke nok med at det kun er 15” modellen som tilbyder det, så skal du også op i den dyre model, den ‘billige’ model har kun et onboard grafikkort. Personligt så er Retina modellerne klart mine favoritter når det kommer til de bærbare computere som Apple har lanceret. Jeg sidder selv på en 15” MacBook Pro Retina til dagligt.

MacBook Pro Retina modellerne egner sig til lidt af hvert. Den blev jo væsentlig tyndere end den normale MacBook Pro, og vejer derfor ikke særlig meget ift. førhen. Derfor kan man sagtens have den med på farten uden at den bliver for tung. Derudover så er processorne også ved at være godt med, hvilket betyder at du kan trække mere kraftfulde programmer, såsom Photoshop og lign. Igen vil jeg dog anbefale at investerer i en 15” model, da de har lidt flere krafter at gøre godt med, hvis man skal håndtere kraftige programmer, såsom billede eller videoredigering. Apple’s originale SSD harddiske kører på PCI-E, i stedet for normal SATA. Dette betyder at du virkelig vil komme til at mærke at der er fart på computeren!

Vær opmærksom på at det IKKE er muligt at opgradere RAM på disse modeller, eftersom de sidder loddet på Logic Board’et (bundkortet). Eller jo – det er muligt, det kræver blot en komplet udskiftning af hele dit Logic Board, hvilket hurtigt løber op i en 8-9000 kroner ved en autoriseret reparatør. Det samme gælder opgradering af harddisken – De originale Apple SSD’er er rasende dyre, så sørg for at vælge den rigtige model fra starten af!

Priser fra 11.299 kroner for 13″ modellerne
Priser fra 17.499 kroner for 15″ modellerne

Køb den her hos Apple Store

MacBook Air

macbook-air-11-13

Apple’s MacBook Air er en super lækker, let og tynd computer. Rigtig mange studerende og erhvervsfolk som er meget farten bruger den, eftersom den er let at have med og er samtidig super hurtig. Efterhånden så er computerne så kraftige, at de kan trække det meste. Men igen, jeg hælder personligt mest til MacBook Pro 15” Retina modellen – Men dette skyldes blandt andet også at jeg ikke kan undvære den store skærm, også har jeg også tilvænnet mig at sidde på en computer som har retina opløsning.

Der er rigtig mange som bruger deres computer til mail og til at surfe på internettet og dokumenthåndtering. Til dette er en MacBook Air helt perfekt, den er lynende hurtig og har en ekstrem lang batterilevetid. Hastigheden skyldes at den har samme SSD som Retina modellerne har. MacBook Air kan både fåes med en 11” og en 13” skærm. Hvis du skal arbejde mange timer ved den dagligt, så gå efter 13” skærmen, mange fortryder at have købt en 11” skærm – Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, og det afhænger fuldstændig af hvad du bruger den til også.

Ift. opgraderinger af maskinen senere hen, så gælder det samme for MacBook Air som ved Retina modellerne. Det er dyrt, så køb den rigtige model fra starten af!

Priser fra 7.799 kroner for 11″ modellerne
Priser fra 8.799 kroner for 13″ modellerne

Køb den her hos Apple Store

MacBook

macbook-12

Apple har lanceret en ny MacBook med en 12” retina skærm. Tidligere har Apple altid kun lanceret deres Macs i hvid eller aluminium. Den sidste hvide model som var på markedet udgik dog helt tilbage i 2012. Men nu tilbyder de deres nye MacBook i guld, sølv og space grey – Ligesom vi kender det fra deres iPhones.

Hvis du køber denne model, skal du være opmærksom på at det ikke er den kraftige hardware du betaler for. Det er derimod et lækkert design, også er den endnu lettere end en MacBook Air. Der er ikke nogen blæser i computeren, hvilket også betyder at den er fuldstændig lydløs. Men som tidligere nævnt, så er det ikke kraftig hardware der sidder i. I og med der ingen blæser er, så må komponenterne indeni heller ikke blive for varme, en tommelfinger regel er at kraftig hardware – Det genererer varme!

Apple’s MacBook er til dig som gerne vil have en lille og fancy computer, som er let at have med rundt. Den kan ikke trække alverdens programmer, men den fungerer perfekt til normal dagligdags brug. Så hvis du er typen som tjekker mails, håndterer lidt dokumenter og sidder på nettet – Så har den rigeligt med power i sig. Det er lidt som en iPad med tastatur som kører på OS X, dette skal selvfølgelig tages med et gran salt ;-).

Denne MacBook er dyr at reparere på hvis den går i stykker når den er udover garantien, eller får fysiske skader. Dette skyldes bl.a. at den er så kompakt, så derfor er der mange dele som skal skiftes på en gang hvis skaden sker. Batteriet sidder eksempelvis fast på bundpladen, så hvis du skal have skiftet en af delene – Ja, så skal begge delen skiftes.

Som tidligere nævnt med opgraderingerne, så gælder de samme forholdsregler fra MacBook Air og MacBook Pro også til denne model.

Priser fra 11.299 kroner – Køb den her hos Apple Store

Hvilken Mac skal jeg så købe?

Som tidligere nævnt så er det umuligt at komme med en komplet guide til, hvilken Mac du skal købe. Eftersom den enkelte forbruger altid stiller specifikke krav, til at afdække deres eget behov. Nu har du lidt at gå ud fra, men det er altid en god idé at prøve, se og opleve de forskellige modeller af Mac i virkeligheden inden man køber det første og det bedste.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here