Formatering af Mac til fabriksindstillinger (Gendan, nulstil)

245

Formatering af Mac

Når du vælger at gendanne/ nulstille din Mac til fabriksindstillinger mister man alt sin data. Dette kaldes også formatering af Mac.

Inden du går igang, er det vigtigt at du foretager backup af alle de filer du ikke vil miste over til en ekstern harddisk eller lignende. Typisk er det ting som dokumenter, billeder, musik og andre private ting som folk ønsker at gemme, dette er dog vidt forskelligt fra person til person. Så husk at dobbelt checke at du får det hele med, eftersom det som udgangspunkt ikke er muligt at genskabe de slettede filer efterfølgende.

Der kan være flere årsager til at man vil formatere sin computer. Som udgangspunkt er det en god idé at gøre en gang imellem.

Det løser blandt andet eventuelle software problemer, eller hvis man synes at sin computer er begyndt at blive langsom. Hastigheden på din computer skyldes ofte alt det software du har fået installeret i tidens løb. Rigtig mange har en masse software installeret, som de alligevel aldrig bruger, derfor er det en god idé at få ryddet op.

Følg denne guide hvis du ønsker at lave et ‘bootable’ USB-stik:  Lav et ‘bootable’ (startdisk) USB-stik med El Capitan

Har du stadig brug for hjælp? Eller ønsker du at få udviklet en app?

Formatering af Mac – trin for trin (Denne guide fungerer fra OS X 10.7 til og med OS X 10.11)

1. Sørg for at tilslutte strøm til din Mac, og sluk den helt.

2. Tryk på tænd knappen og hold knapperne ‘CMD + R’ nede under opstart. Bliv ved med at holde knapperne nede indtil Apple logo’et bliver vist på skærmen.

Inden du går videre, så er det vigtigt at du har adgang til internettet. Eftersom selve styresystemet hentes ned fra nettet ved hjælp af recovery partitionen på harddisken.

Så vælg dit trådløse netværk øverst i højre hjørne og log på, eller forbind din computer med et patch kabel (RJ 45 Ethernet kabel) direkte til dit netværk.

3. Vælg nu ‘Diskværktøj’ og tryk på ‘Forsæt’.

I kolonnen til venstre kan du nu se din harddisk samt partitionerne på den. Macintosh HD er selve partitionen på harddisken. Som udgangspunkt er det nok vælge Macintosh HD, og slette den. Men har du flere partitioner, og ønsker at få helt rent bord, så skal du vælge den øverste (selve harddisken). I denne guide tager vi udgangspunkt i at slette partitionen.

4. Vælg ‘Macintosh HD’ og tryk på ‘Slet’.

formatering-af-mac

 

5. Vælg hvilket format den skal formateres til, Mac OS Udvidet (Journaled) er standard format. Giv herefter partitionen et navn, vi kalder den Macintosh HD.

6. Tryk på ‘Slet…’ og bekræft.

7. Luk ‘Diskværktøj’ igen, så du kommer tilbage til OS X-hjælpeprogrammer.

8. Vælg nu ‘Geninstaller OS X’ og tryk på ‘Forsæt’.

9. Bekræft og vælg ‘Macintosh HD’ som installationskilde.

Sådan! Du er nu igang med at downloade styresystemet, hvorefter din Mac vil installere det på harddisken. Når dette er gjort, er det lykkedes dig at formatere din Mac.

Vær opmærksom på at det godt kan tage nogle timer, alt afhængig af din internet udbyder. Selve styresystemet fylder omkring 4-5 GB, som først skal hentes – Hvorefter installationen påbegyndes.

245 KOMMENTARER

 1. Nu er jeg ikke så ferm til mac, men hvis jeg sletter styresystemet jeg har nu, vil den så ikke hente den allernyeste version, altså Yosemite? 🙂

  • Hej Camilla.
   Hvis du sletter dit styresystem igennem Recovery Partionen (CMD + R), så vil du kun have muligheden for at installere det styresystem din maskine er født med (Minimum 10.7, Lion). Herefter kan du blot opdatere til Yosemite igennem App Store, hvis dette ønskes :-).

   • Hej.
    Jeg har gjort som i sagde, men når jeg kommer ind og skal trykke endeligt på slet er dette ikke en mulighed?! Den står som man ikke kan trykke på den?! Hvad gør man så?!

    • Hej Sabrina.
     Har du fulgt alle trinene i vores guide? Det lyder lidt som om du prøver at formatere og installere dit OS, uden at have bootet din computer op imens du holder CMD + R nede :-).

     • Hej,
      Jeg kan ikke få min MacBook Pro til at boote. Der er noget med ældre modeller skal man bruge ALT i stedet for cmd r. Med ALT skal jeg vælge netværk, hvilket går fint og får så harddisk som ikon. Og trykker jeg der åbner den bare op almindeligt.
      Med cmd r starter den op og såmsr den bare, max har være fire døgn også er tålmodigheden udløbet. Så ved ikke hvor det ender.
      Det er en MD313LL/A så det burde være cmd r.
      Nogen gode ideer til hvad der er galt?
      PS den kan godt åbnes almindeligt men arbejder MEGET langsomt, så harddisken er ikke helt død

     • Hej Jørgen.
      Hvis du ikke får muligheden for at starte den op i Recovery når du holder ALT nede, så skyldes det at dit styresystem er for gammelt. Jeg tænker at din harddisk er har fået for mange dårlige sektorer, og det er derfor at det tager meget lang tid. Prøv eventuel at teste med en anden harddisk :-).

 2. Når jeg forsøger at gendanne dem med Macintosh HD, fortæller den mig at “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt”. Hvad skyldes dette, og er der noget jeg kan gøre ved det?
  Svar ASAP, skal sælge min computer i morgen og skal gerne have det gjort inden 🙂

  På forhånd tak.

  Mvh Jesper.

  • Hej Jesper.
   Det kan skyldes lidt forskellige ting, det er svært at give et konkret svar uden at sidde med maskinen fysisk. Har du prøvet at slette selve harddisken, i stedet for kun at vælge partionen (Macintosh HD er en partition på din harddisk, så du skal vælge den øverste).
   Ellers kan det være en god idé at kontrollere disk, og reparere den efterflg. igennem Diskværktøj.

   Håber jeg nåede det ;-).

 3. Min gør det samme som Jespers.
  og for at være ærlig bliver jeg nød til at få skåret det ud i pap.
  Hvis man skal slette disken hvad hedder den så?

  • Hej Michelle.
   Først og fremmest, hvad er grunden til at du vil formatere din harddisk? En af grundene til fejlmeddelelsen kan blandt andet være at din harddisk har en defekt (Ikke at det er sikkert, men det kan forårsage det).

   Men for at svare på dit spørgsmål, så prøv at slette dem begge to. Det betyder ikke det store hvilken du vælger (om det er partitionen eller selve harddisken), nu når du alligevel vil have slettet alt på harddisken. Hvis du vælger partitionen, så vil den blot blive slettet, hvorefter du kan installere dit styresystem på den fra ny. Vælger du din harddisk, vil den blot slette harddisken, hvorefter en ny partition bliver oprettet.

   Så i den sidste ende giver det det samme.
   Grunden til at nogle ikke vil slette hele harddisken, kan være hvis man har partitioneret sin harddisk med flere forskellige partitioner, og kun ønsker at slette den hvor styresystemet ligger på eksempelvis.

 4. … nu ville jeg så egentlig gerne UNDGÅ Yosemity. Jeg har noget hardware, der ikke er supporteret helt derop. Så hvordan får jeg en 2011’er “ned” på fx 10.9.5?

  • Hej Mico.

   Eftersom du siger din maskine er fra 2011, antager jeg at du tidligere har haft Mavericks installeret. Hvis dette er tilfældet, burde du kunne finde det under ‘Køb’, hvorefter du kan hente det igen.

 5. Hvis man har programmer som word og excel liggende, vil disse så ikke også blive slettet, men kan de geninstalleres hvis man kun har købt dem med nøgle til en computer?

  • Hej Lotte.

   Når du køber Microsoft Office pakke, så køber man den med hhv. 1 eller 3 licenser. Licenser betyder blot hvor mange brugere der må bruge programmet. Det vil sige, at selvom du har haft det installeret en gang – Så skal der være plads til eksempelvis at kunne formatere sin computer, uden at du skal ud og investere i programmet igen. Derfor har 1 licens typisk 10-20 aktiveringer (Hæng mig ikke op på det helt præcise tal, eftersom det er forskelligt fra software til software).

   Så derfor er det vigtigt at du gemmer din licens nøgle, eftersom den kan bruges igen :-).

 6. Når jeg forsøger at gennedanne min mac siger min ligeledes at “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt”. Jeg har repereret disken, og når jeg forsøger at slette selve harddisken og ikke blot partitionen, siger den at harddisken ikke kan slettes, da den ikke kunne gøres passiv. Hvad skal jeg gøre?

  • Hej Sussie.
   Du kan prøve at kontrollere og reparere både disken og partitionen igen. Hvis dette ikke hjælper, så er det højest sandsynligt harddisken eller harddisk kablet der fejler.

   • Hej, jeg har et lignende problem paa en Macbook pro som jeg har koebt brugt. jeg har skiftet harddisken og lavet en ny partition, so far so good. Jeg starter op med alt, cmd, R keys (ogsaa proevet cmd, R – samme resultat). OSX hjaelpeprg giver nu kun mulighed for at geninstallere en ny kpoi af lion (det oprindelige osx), fint nok tanker jeg, saa kan jeg jo bare opdatere den efter. Den etablerer kontakt til lion paa apples server og er klar til installering. MEN naar jeg bliver bedt om at logge paa med mit apple ID, og gor det, faar jeg meddelelsen “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt”. Haaber du kan hjalpe (det maa vel vaere muligt at opdatere en brugt mac som blev installeret med et andet apple ID oprindeligt? pf. tak!

 7. Hej.
  Jeg skal til at formatere min mac, og vil gerne lave en back up af alt der ligger på den. Jeg har en ekstren HHD med plads nok, og vil høre om der er en smart måde at lave denne backup så jeg kan gå igang med formateringen.

  • Hej Kasper.
   En måde hvorpå du kan tage en komplet backup er ved at bruge Time Machine. Problemet med Time Machine, er at den tager en kopi af ALT. Det vil sige, hvis din maskine er langsom og du føler den trænger til at blive formateret – Ja så hjælper det ikke noget at slette harddisken, for så at føre din Time Machine backup over igen efterfølgende. Hvis denne metode bruges, vil din computer blot være 100% ligesom før.

   Jeg anbefaler typisk folk at tage en manuel backup, hvor de trækker hele bruger mappen (findes under /Users/) over på en ekstern harddisk. Her vil den eksempelvis tage backup af dokumenter, skrivebord, overførsler, iPhoto, iTunes mm. hvis dette bruges.

 8. Tak for svar. 🙂

  Jeg har dog i mellem tiden lavet en backup via Time Mackine. Og er nu ved at følge din guide til at formatere og genindstallere OS – Men nu løber jeg ind i et problem. Når jeg har slettet min disk ( partition ) og så vælger geninstallere kommer der kun min recovery disk op til at ligge OS på, og den er låst skriver den. Hvad kan jeg gøre her ?

  • Hej igen.
   Hvis du alligevel har taget backup af dine data, så prøv at slette selve harddisken i stedet for partitionen (Det er den øverste). Håber det hjalp, ellers er du velkommen til at sende et billede af problemet til kontakt@macweb.dk :-).

 9. Hej
  Jeg har gendannet min MacBook som beskrevet ovenfor. Men den er stadig så langsom den absolut intet kan. Jeg kan lige komme ind i Safari og så kommer den kendte regnbue farvede cirkel frem.. Den er automatisk opdateret til Yosemite – er ved at være temmelig desperat.. Hvad kan være problemet og ikke mindst løsningen hvis den findes?

  Elisa

  • Hej Elisa.
   Nu nævner du ikke noget om hvor gammel din computer er. Men hvis det er en ældre maskine, så skyldes det højest sandsynligt det man kalder bad sectors (dårlige sektorer) på harddisken. Bad sectors kan forekomme på ældre harddiske med tiden, efterhånden som den bliver slidt. Så prøv eventuel at skifte harddisken, og se om det ikke løser dit problem. Hvis der skal ekstra hastighed, vil jeg anbefale dig at kigge på en SSD harddisk :-).

 10. hej jeg er kommet ind i os x-hjælpeprogrammer og så trykker jeg på geninstaller os x og så på fotsæt og på forsæt igen og fortsæt igen og så skriver den der opstod en fejl under forberedelse af installeringen prøv at afvikle programmet igen hvad kan jeg gøre

  • Hej Oliver.
   Hvis du har fulgt guiden, og den bliver ved med at give fejl når du prøver at slette harddisken. Så skyldes fejlen højst sandsynligt en hardware fejl. Prøv eventuel at sætte en ny harddisk i, hvis dette ikke løser dit problem – Så kan det være harddisk kablet der har en defekt.

 11. Jeg har samme problem som flere af de tidligere. Alt ved formateringen er sket efter bogen, men nu ved geninstallationen af Mavericks kommer fejlmeldingen: “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt”. Har I fundet en løsning på problemet?

  Andreas

 12. Hej
  Jeg har ogsaa anvendt guiden til at formatere min gamle Macbook. Efter jeg har slettet alt og nu vil gendanne softwaren som er Mac osx Lion, da jeg har skrevet mit appel id meddele den bare *prov igen senere* Er det noget der en losning paa

  LOUISE

  • Hej Louise.
   Prøv eventuel at holde CMD + ALT + R nede under opstart, i stedet for CMD + R. Så starter computeren til internet recovery, i stedet for den normale recovery. Hvis dette ikke hjælper, så er du i samme båd som de andre – Og har højst sandsynlig en hardware fejl, desværre.

 13. Hej
  Når jeg prøver dette sker der ingen ting!
  Den starter bare op som den plejer og kommer frem med mit sædvanlige skiveborg..
  Har prøvet et utal af gange både med begge cmd-knapper..

  Ved i hvad der kan være galt ?

  vh
  Philip Jensen

  • Hej Philip.
   Hvilket styresystem har du på din computer? Denne guide bruges til OS X 10.7 (Lion) og frem. Hvis din computer har et ældre styresystem end OS X Lion, skal du bruge den originale CD der fulgte med til computeren. Eller lave et USB stik til at boote op fra.
   Hvis det stadig driller, så prøv at nulstille SMC og PRAM på computeren. (Nulstil SMC). Nulstilling af PRAM er der desværre ikke kommet nogen guide til endnu, men hold CMD + ALT + P + R nede lige efter opstart, indtil din computer genstarter.

 14. Hej
  Jeg har tre partitioner på min harddisk og vil gerne kun have en, men hvis jeg klikker på den øverste, altså harddisken og i partitioner vælger 1 partition og trykker på slet, skriver den bare “kan ikke gøre passiv”
  Hvordan får jeg harddisken gjort passiv, så jeg kan formater til 1 partition.
  vh
  Esbern Prang

  • Hej Esben.
   Det er vigtigt at du starter din computer op i recovery tilstand (CMD + R under opstart). Hvis computeren er tændt, og du blot har åbnet diskværktøj. Så vil den ikke kunne fjerne alle partitionerne – Eftersom den ikke kan gøres passiv, på grund af at computeren bruger den ene partition med styresystemet.

 15. Hej! Jeg har gendannet min computer har har mistet nogle meget vigtige billeder i forbindelsen. Er det på nogen som helst måde, muligt at finde det igen?

  • Hej Laura.
   Der findes mange forskellige programmer der kan genskabe data. Men som udgangspunkt er det aldrig godt at have slettet nogle filer, som burde have været gemt. Du kan prøve at tage et kig på det program der hedder ‘Data Rescue 4’. Men igen, det er langt fra sikkert at du kan genskabe dine filer. Det afhænger også af hvor meget du har brugt din computer efterflg. da det kan være du har overskrevet de tidligere filer flere gange med nyt data.

 16. Har slettet min Macintosh HD, men havde ikke internet (vidste ikke man skulle bruge internet), og slukkede computeren, og nu når jeg så vil tænde den igen, kommer der bare en mappe med et spørgsmålstegn på skærmen som står og blinker, hvordan kommer jeg væk fra det?

 17. Hej Camilla.
  Du kan blot slukke computeren, og holde CMD + R nede under opstart. Herefter kan du så logge på et trådløst internet, også har du mulighed for at geninstallere styresystemet igen, følg eventuel guiden :-).

 18. Jeg skal have formateret min mac men vil ikke have slettet Word, da jeg ikke har pakken mere med cd’en i. Kan jeg på nogen måde formatere den uden at disse programmer bliver slettet og kan jeg måske gemme dem et andet sted ? 🙂

  • Hej Anne.
   Desværre, programmer som Microsoft Office kan man ikke bare gemme. Når du har formateret din computer, kræver det at du har CD’en (eller downloader det fra nettet), og installerer det igen. Men bare rolig, hvis du eksempelvis har købt 1 licens, så kan du sagtens bruge denne igen. 1 licens betyder blot, at kun en må bruge selve licensen, der er dog mulighed for at aktivere koden mange gange – Netop i tilfælde af at du har behov for at formatere din computer eller lign. :-).

 19. Hejsa!
  Jeg har fulgt instrukserne og alt gik fint. Men nu har min Mac været i gang med at installere i 2 døgn? kan det virkelig passe det skal tage så lang tid?
  Mvh Elisabeth

  • Hej Elisabeth.
   Nej, det er ikke normalt at det tager så lang tid, prøv eventuel forfra og se om det hjælper. Ellers kunne det godt lyde som om at din harddisk måske er ved at stå af, eller eventuel harddisk kablet :-).

 20. Har skiftet min disk ud til en SSD disk, men når jeg har tastet apple-id’et ind, får jeg fejlen “Dette emne er midlertidig utilgængelig, prøv igen senere”

  Disken virker fint i en anden maskine, og jeg har fulgt din guide til, at slette og oprette partition på ny…

 21. Fandt lige ud af, at det var apple ID’et der var forkert, nu er der brugt det rigtige, og nu er den igang med installationen….
  Kunne ha’ været dejligt, hvis den blot havde skrevet, “dit apple-id eller password er forkert !?! :o)

  Hyg jer.

 22. Jeg er pt. igang med at formatere min Mac, men under installering på “macintosh HD” er det som om den går i stå og jeg kan ikke komme videre.. Hvordan kan jeg arbejde videre her fra?

  Mvh. Julie

 23. Hej
  Når jeg er igang med at installer os x kommer der på et tidspunkt til at stå..
  Os x mountain Lion blev ikke hentet… Brug siden køb ,når du vil prøve igen.
  Hvad kan jeg gøre ved det.?
  Svar

  • Hej Bo.
   Som vi har skrevet tidligere, kunne det tyde på en hardware fejl. I dit tilfælde kan du prøve at boote den op ved at holde CMD + ALT + R nede, i stedet for kun at holde CMD + R nede. Ved at holde CMD + ALT + R nede, så vil den hente selve recovery filen ned fra ny – Derfor vil det tage længere tid, inden den booter op til recovery vinduet. Hvis det stadig ikke lykkedes, så er det højest sandsynligt hardware, desværre.

 24. Hej!
  Nu har jeg geninstalleret Yosemity, og er igang med at ‘indstille min nye Mac’, som den siger. Men nu har der i snart to timer stået at den “indstiller din Mac” efter at jeg har logget ind med appel-ID, valgt netværk, sprog, sikkerhedskopi (valgte ikke nogen) osv. Er det normalt? Og hvad gør jeg hvis den fortsætter sådan? 🙂

  Vh. Helene

  • Hej Helene.
   Jeg har godt hørt om fejlen før, og umiddelbart er det bare en software fejl som er i Yosemite (intet at være nervøs over). Prøv bare at genstarte computeren, og følg trinene igen. Så burde det fungere.
   Hvis den forsætter med at gøre det, vil jeg anbefale dig at du følger guiden forfra :-).

 25. Hej!
  jeg prøvede at slette hele min computer igår, men den kunne ikke pga plads mangel… Jeg har slettet ALT hvad jeg kan på computeren så ved slet ikke hvordan jeg skal fortsætte..

  • Hej Ida.
   Er det når du er logget ind på din computer du har prøvet at slette det hele? Umiddelbart burde du godt kunne slette harddisken igennem Diskværktøj, hvis den er bootet op ved at holde CMD + R nede under opstart.

 26. Hej. Jeg har formateret min Mac, men af en eller anden grund, er mine dokumenter (fra word) gået tabt 🙁
  Er der mulighed for at gendanne dem?

  • Hej Gitte.

   Vi har allerede besvaret dit spørgsmål pr. mail. Men de andre læsere skal selvfølgelig ikke snydes for svaret :).

   Vi plejer at anbefale Data Rescue 4 – Du kan læse om programmet her: https://www.prosofteng.com/datarescue4/.

   Det skal dog siges, som vi også skriver på siden – at det ikke er sikkert at du kan få dine fejler genskabt, selvom du køber programmer. Man kan dog give det et forsøg og prøve, hvis filerne er meget vigtige. I værstefald kan man kontakte selskaber som specialisere sig i dataredning eksempelvis http://www.ibas.dk – Deres priser starter dog fra 7000 kr og opefter, så det bliver hurtigt en dyr om gang.

   Jeg håber det lykkedes for dig, at få genskabt dine filer.

 27. Hej
  Jeg har en lidt ældre mac fra 2009, som er ved at være godt langsom. Jeg forestiller mig derfor, at en gendannelse ville være en god ide.
  Jeg har lige nu Yosemite version 10.10.
  Jeg sidder i Chile og skal være her et halvt år endnu, så jeg er naturligvis lidt nervøs for, at der opstår problemer i forbindelse med gendannelsen. Hvad vil I anbefale, når man tager i betragtning, at min computer er lidt langsom og af ældre dato?

  På forhånd tak

  • Hej Simon.

   Denne fik vi også ordnet pr. mail. I kan læse svaret her:

   Hvis maskinen er sløv, er det ofte grundet software som du selv nævner. Det kan dog også være hardware.

   Du kan hente dette program http://smart-utility.en.softonic.com/mac (Kan vidst prøves gratis 5 gange).

   Programmet scanner din harddisk for dårlige sektorer, hvilket nok er det eneste jeg egentlig ville være bekymret for hvis jeg var dig. Dårlige sektorer opstår ved almen slid. Så scan harddisken, hvis den ingen fejl finder, jamen så følg guiden og slet og geninstallere dit OS :-).

 28. Hej
  Jeg har prøvet at formatere min MacBook Pro. Holder Cmd og R nede ved opstart, vælger herefter dansk som sprog og kommer videre, hvor jeg har fire valgmuligheder (heriblandt diskværktøjer). MEN jeg kan ikke vælge nogle af dem (eller nogle af de andre ikoner for den sags skyld). Jeg kan markere dem med piletasterne, men der sker ikke noget, når jeg trykker enter. Jeg kan heller ikke markere eller vælge noget med musen (Sprog blev jeg også nødt til at vælge med piletasterne og enter). Plejer ikke at have problemer med musen ellers. HJÆLP!

  Mvh Camilla

  • Hej Camilla.
   Virker musen slet ikke? Virkede den før du ville formatere din Mac? Det lyder lidt som om din trackpad ikke virker, ud fra hvad du skriver. Du kan let teste om din trackpad virker, ved at sætte en kablet mus til. Hvis musen virker, så er det din trackpad der ikke fungerer. Hvilket betyder at den højest sandsynligt skal skiftes.

 29. Hej 🙂

  Jeg har formatere min mac og den står i sidste fase “Setting up your Mac..,” men den er gået helt i stå, og har stået sådan i et par timer. Sker der noget ved at holde sluk-knappen inde for derefter at starte den igen? Vil det ødelægge noget eller hvordan?

  • Hej Casper.
   Du skal bare holde sluk knappen nede, jeg har set fejlen flere gange i Yosemite. Du må ikke spørge mig hvad det er Apple har lavet under konfigurationen. Hold sluk knappen nede, og start den op igen så burde det virke. Du kan eventuel nulstille NVRAM på din Mac, ved at holde CMD + ALT + P + R nede under opstart – Bliv ved med at holde dem nede indtil du høre opstartslyden for anden gang.

 30. Er ikke super skarp til computere.

  Jeg har fået installeret Windows i Bootcamp. Hvis jeg kun ønsker at formater os x delen, hvad vælger jeg så?

  • Hej Kasper.

   Inde i Diskværktøj burde du have en der hedder Macintosh HD og BOOTCAMP (eller hvad du nu har kaldt din Windows partition). Så skal du blot sørge for at vælge den partition der hedder Macintosh HD, og slette den. Så vil du stadigvæk have hele din Windows partition, hvorefter du kan installere OS X på ny.

 31. Hey.
  Jeg har formateret min Mac book pro fordi den var blevet langsom og hele tiden gik i stå. Når jeg så vil geninstallere os x, så kører alt indtil jeg kommer hentil “vælg hvilken disk, hvorpå du vil installere mac os x” og der er der ikke nogen jeg kan vælge. Tidligere kunne jeg godt vælge Macintosh hd, men den er der ikke nu?

  • Hej Stefan.

   Kan du se harddisken inde i Diskværktøj? Hvis du kan det, så lyder det som om du har valgt et forkert format. Inde i Diskværktøj under slet, der skal format stå til at være ‘Mac OS Udvidet (Journaled). Hvis du ikke kan se harddiske inde i Diskværktøj, så er det enten din harddisk eller dit harddisk kabel der er defekt.

 32. Hej. Jeg har formateret min Mac og når jeg nu vil geninstallere os x, så kan jeg ikke vælge nogen disk, når den siger “vælg disk..” Hvad kan jeg gøre?

 33. Hej,

  Jeg har fulgt instruks, men når jeg kommer frem til Installer OSX beder den mig om at blive godkendt af App Store – og nu kan jeg ikke taste ‘@’ i min mailadresse ;-(((

 34. Hej,

  Jeg har en Macbook pro fra 2011, som jeg har købt brugt.
  Jeg vil gerne havde slettet absolut alle programmer, billeder, cookies osv. den gamle ejer havde.
  Der medfølger osse en dvd som hedder “mac os x install dvd”… Som i ikke nævner noget om i artiklen.
  I Manualen står der lidt om hvordan man geninstallerer den software der fulgte med computeren originalt via. nævnte CD, men synes ikke den nævner noget om at nulstille og slette alt.
  Sidder alene i spanien, hvor jeg vil gå i skole det næste års tid… så er lidt nervøs.
  Vil det gerne havde lavet da den er lidt langsom, og generelt vil det bare være fedt at starte fra scratch så det for alvor bliver “min” mac 🙂

  På forhånd tak 🙂

  • Hej Nói.
   Du skal blot sætte CD’en i, og holde ALT nede under opstart, hvorefter du vælger din install DVD :-). Herefter følger du bare trinene som beskrevet i guiden, med at slette Macintosh HD i Diskværktøj, og derefter trykke geninstaller. Det ser nok lidt anerledes ud, eftersom 10.5 eller 10.6 er ved at være gammelt.

 35. jeg har slettet min hardisk, og jeg blev bedt om at indtaste apple ID og password for at starte installation af mac OS. Jeg startede ikke installation og nu kommer der et ikon frem midt på skærmen med et blinkende spørgsmåls tegn i en filmappe ?
  hvordan kommer jeg videre ?
  på forhånd mange tak for hjælpen

  • Hej Hengad.
   Har du prøvet bare at holde CMD + R nede under opstart? Eventuel hold ALT nede og se om der dukker noget recovery op, som du kan vælge. Det afhænger af om du har slettet hele din harddisk, eller kun Macintosh HD partionen, og hvor gammel din computer er. (De nyere maskiner har en recovery partition liggende på EFI’en på Logic Board’et)

 36. Hej
  Harddisken på min Imac røg. Så har fået en ny sat i.
  Nu har jeg problemer med at hente Stem. Når jeg vil kopiere filen over i applikationer, giver den fejlkode 36.
  Jeg har også problemer med at opdatere. Når den skal genstarte går den i hak.

  Jeg håber meget at du har en ide om hvad der kan være galt.
  MVH

 37. Hej
  Harddisken på min Imac røg. Så har fået en ny sat i.
  Nu har jeg problemer med at hente Stem. Når jeg vil kopiere filen over i applikationer, giver den fejlkode 36.
  Jeg har også problemer med at opdatere. Når den skal genstarte går den i hak.

  Jeg håber meget at du har en ide om hvad der kan være galt.
  MVH Stefan

  • Hej Stefan.
   Er det Steam vi taler om? Før vi kan hjælpe dig, har vi brug for noget mere information.
   Det skal lige siges, at mange programmer – der kan du ikke bare copy/paste programmet fra Applications folderen. Der skal du installere programmet forfra, eftersom der er en masse filer som bliver i installeret i b.la. /Library/ mappen.
   Hvilken model er din iMac? Hvilket styresystem har du installeret på den?

   Du kan eventuel kontakte os på kontakt@macweb.dk – Hvor du bedes beskrive dit problem yderligere :-).

 38. Goddag
  Jeg har formateret som beskrevet. Nu har den snart arbejdet i 24 timer uden at der sker ret meget synes jeg. Kan jeg slukke og starte forfra eller ? Jeg kan ikke se om den har hentet det der skak hentes – om den reelt arbejder – eller hvorfor der ikke skeer mere
  MVH
  Jens Erik

 39. Hej
  Jeg har lige arvet en MacBook Pro som er låst. Kan jeg udfører ovenstående selv om jeg ikke kan låse den op?
  Vh
  Rikke

 40. Hej!
  Jeg har problemer med at starte min computer, den lukker ned før den har fået startet rigtigt op. Derfor er den eneste adgang til min mac gennem funktionen CMD + R, hvor jeg har mulighed for adgang til diskværktøj.

  Efter kontrol af disken kan jeg se, at det anbefales jeg formaterer disken, da den er beskadiget. Jeg har ikke tidligere lavet nogen backup. Er det muligt fra diskværktøjet at lave en backup på eksempelvis en extern harddisk?

  • Hej Anne Louise.
   Det er ikke muligt at lave backup fra Diskværktøj. Der er lidt forskellige måder man kan forsøge at løse problemet på, men det afhænger af hvilken computer du har. Det er derfor svært at hjælpe dig når du ikke har oplyst det :-).

   • Hej igen!
    Ah forstås!
    Min model er en MacBook Pro 8,1
    Styresystem er Os X Mavericks 10.9.5
    CPU-type er Dual-core Intel core i5
    Boot ROM-version er M6P81.88Z.0047B27.1201241646
    System serienummer er XXXXXXXXX
    SMC-version er 1.68f99

    Jeg ved ikke lige, hvor meget der skal bruges. Måske er det noget helt andet du tænker på. Den er købt i november 2011. Men på bagsiden står der 2010

    • Hej Anne Louise.
     Din model er en MacBook Pro (13-inch, Late 2011). Igen er der flere forskellige muligheder, jeg vil oftest anbefale at købe en Icy box (Eks. https://www.komplett.dk/product/835054/hardware/kabinetterbarebone/harddisk/icy-box-ib-ac603l-hdd-adapter)
     Så skal du pille harddisken ud af computeren, og sætte den i en icy box, hvorefter den vil fungere som ekstern harddisk. Så vil du have muligheden for at tilslutte den til en anden computer, og tilgå dine filer på den måde. Der er dog ingen garanti for at det virker, da softwaren kan være for beskadiget, eller din harddisk muligvis har en defekt.
     Hvis du vil have det er noget jeg skal kigge på til en god pris, så befinder jeg mig i Esbjerg :-).
     Jeg har tilladt mig at fjerne serienummeret i din kommentar fra siden, så det ikke er offentligt.

 41. Hej!
  Jeg vil gerne formatere min MacBook, da jeg synes den er ved at blive langsom. Men jeg aner simpelhen ikke hvad jeg skal gøre med min Office pakke, for det vil jeg virkelig ikke miste! Jeg har ikke cd’ en mere og ved derfor ikke hvad jeg skal gøre, har læst mig frem til der er noget med en licens nøgle, men hvordan finder jeg den? Håber du vil hjælpe og skære det ud i pap 🙂

  • Hej Signe.
   At du ikke har CD’en mere er ikke noget problem. Det er de færreste computere som faktisk har et CD-drev efterhånden. Du kan downloade office på flg. link, det kræver dog at du finder din licens nøgle. Hvis du ikke kan finde din licens nøgle, så er der ikke andet for end at købe office igen, desværre.

 42. Hvordan kan man finde sin licens nøgle? Er der ikke et sted i word eller noget hvor man kan finde den?

 43. Efter at have slettet Macintosh HD (som står under 250,06 GB Hitachi HTS54…) er den stadig synlig i Diskværktøj – men ikke highlightet (meget svag, grå skrift). Når jeg så forsøger at geninstallere OS X Yosemite, så er den eneste synlige disk en Recovery HD, 650 MB, 96,8 MB tilgængelig). Og den er låst! Hvad gør jeg – forkert?
  Vh Mads

  • Er besvaret pr. mail også – En genstart af maskinen løste problemet. Svaret kan læses her, til andre som måske oplever samme problem:

   Det kan skyldes flere forskellige ting, hvad var årsagen til du ville formatere den i første omgang? Jeg tænker at harddisken muligvis kan have en defekt (eventuel bad sectors), hvis du aldrig har haft den skiftet og din Mac er fra 2011.

   Grunden til at den er grå, skyldes at din partition er passiv. Det er også derfor du ikke kan se ‘Macintosh HD’ når du prøver på at geninstallere OS X.

   Prøv at vælge harddisken (250,06 GB Hitachi HTS54) og slet den. Det kan af og til afhjælpe problemet, ellers så kan du også prøve at vælge partitionen og trykke på ‘Gør aktiv’.

 44. Jeg har et problem som jeg ikke helt forstår.. Jeg har en MacBook Pro 15″ fra sidst 2011 og når jeg vil geninstaller hele computeren skriver den at “der opstod en fejl under forberedelse af installeringen prøv at afvikle programmet igen” jeg har skiftet min oprindelige Hdd ud med en ssd disk men hvis jeg gendanner fra en sikkerheds kopi er der ingen problemer hvad kan fejlen så skyldes?? Jeg vil meget gerne havde den installeret helt fra bunden af

 45. Jeg har en MacBook Pro 15″ fra sidst 2011 den har fået problemer med at starte..
  Jeg har lige skiftet men originale hdd ud fordi den ikke ville starte op den blev ved med at gå ud også prøvede jeg at tage batteriet fra og kun køre med strømforsyningen på men den blev ved med at gå ud og når den endelig startede op var den meget langsom og frøs.. Nu har jeg den nye ssd disk i og den går stadig ud og vil ikke starte op kan det være et ram problem eller hvad kan det skyldes??

 46. Mit problem står ved i nu jeg får samme besked med der opstået en fejl prøv igen.. Kan det være ram fejl eller noget andet hardware der er stået af???

  Spørgsmål:
  Jeg har et problem som jeg ikke helt forstår.. Jeg har en MacBook Pro 15″ fra sidst 2011 og når jeg vil geninstaller hele computeren skriver den at “der opstod en fejl under forberedelse af installeringen prøv at afvikle programmet igen” jeg har skiftet min oprindelige Hdd ud med en ssd disk men hvis jeg gendanner fra en sikkerheds kopi er der ingen problemer hvad kan fejlen så skyldes?? Jeg vil meget gerne havde den installeret helt fra bunden af

  Svar:Hej Nicolai.
  Prøv lige at holde CMD + ALT + R nede under opstart, i stedet for kun at holde CMD + R nede :-).

  • Hej Nicolai.

   Det lyder som om der er fejl i den recovery der er hentet ned. Hvis du har den originale CD der blev leveret med din computer (Vil gætte på det er OS X 10.6). Så sæt den i og installer det, hvorefter du kan opdatere til Yosemite efterflg.

   Alternativt skal du hente Yosemite ned, også lave et bootable USB, det er ikke noget vi har skrevet nogen guide til endnu. Men det kommer! Prøv at søge efter det på Google.

 47. Spørgsmål nr 3 til professoren..
  Nu hvor jeg har fået Mac’en op at køre igen og tilsluttet batteriet går den lige pludslig ud som hvis man trak strøm stikket ud ved batteriet ikke var i.
  Når man trykker på knappen i siden for at se hvor maget batteri der er tilbage er det helt opladet og den vil også gerne starte op igen men den går ud med det samme igen. jeg har bestil et nyt batteri som ikke er kommet i nu men er kommet i tvivl om der er noget i vejen med batteriet eller om det er noget andet der er i vejen, er det noget i kender noget til dette problem?? det er som om den godt kan køre uden batteriet men den tænker meget når den køre uden batteriet Hvad kan dette skyldes??

  • Hej igen.
   Det lyder som om den fejler på batteriet. Hvis du trykker på batteri ikonet oppe i top menu’en (hvor du kan se hvor meget strøm der er tilbage) – hvad står der så? Kan den finde batteriet overhovedet?

 48. Batteri ikonet er der godtnok når den er startet og der står 100% også går der ca 5-10 min også går den ud også kan den lige nå at starte op igen også går den ud igen også kan den ikke starte igen heller ikke selv om strøm stikket er i.. Men når batteriet er taget fra syntes jeg det lyder som om den starter 3 gange. Dvd drevet lyder som om det starter op 3 gange inden maskinen køre hvad kan det skyldes??

  • Hej igen.

   Ud fra beskrivelsen lyder det som om at dit Logic Board kunne have en defekt, i og med at den heller ikke vil starte når MagSafe er sat til. Men hvis du alligevel har bestilt et nyt batteri, så giv det et forsøg og få det skiftet – Det kan jo være at det vil afhjælpe dit problem. Tag lige og læs denne artikel vi har skrevet, det kan være at din computer falder ind under Apple’s Quality Program.

 49. Hej

  Min macbook frøs hele tiden og har derfor gendannet min macbook, men når den kommer til at installere IOS går den i stå. Jeg har prøvet at lade den stå i et par dage, men der sker ikke noget, Er den kaput?
  Før jeg gendannede den, tændte jeg den og fik IOS til at lave en tjek af min disk. Der kom ikke nogen hardware eller Software fejl.
  What to do?

  • Hej Mathias.
   Det lyder som en løs forbindelse til dit harddisk kabel, hvilken model er det du har? Hvis det er en løs forbindelse, så vil du godt kunne se harddisken, og derfor starte installationen – Derefter crasher den typisk.

 50. Jeg skal sælge min Mac computer og vil derfor gerne formatere den. Kan læse at der er en del der har problemer med at få den formateret. Jeg skal have slettet alt på den der associeres med mig. Er det bedre at slette harddisken?

  • Hej Mia.
   Ved at følge denne guide sletter du også harddisken, du fjerner alt på din computer. At skrive at der er mange der oplever problemer er synd, eftersom der er MANGE der læser denne guide dagligt, og det er de færreste der rent faktisk får problemer under formateringen af deres computer :-).

 51. Jeg har slettet det nu, men når jeg så vil geninstallere Mac os x lion, siger den “Der opstod en fejl yder forberedelse af installeringen. Prøv at afvikle programmet igen.” Det har jeg så prøvet mange gange efterhånden. Hvad kan jeg gøre?
  Hilsen Nana 🙂

  • Hej Nana Karen.
   Som der også står højere oppe i kommentar feltet, så skal du prøve at søge på Google efter ‘How to create a bootable USB for Mac’. Vi har desværre ikke fået skrevet guiden endnu.

 52. Hvis man vælger at udskifte harddisken i en MacBook fra 2010, er der så noget man skal være opmærksom på? Tænkte på, om disken skal forberedes på en bestemt måde først i Diskværktøj, inden man kan få lov til at geninstallere OSX?

  • Hej Per.
   Hvilket styresystem har du på? Du kan jo prøve at montere den nye harddisk, også følge guiden ved at holde CMD + R nede under opstart. Hvis der ikke sker noget, skyldes det at der ikke er nogen EFI på Logic Board. Men så booter du den bare op fra din Snow Leopard CD (10.6) ved at holde ALT nede under opstart og vælge den. Herefer kan du følge guiden igen :-).

 53. Hej igen.
  Det er en MacBook jeg har overtaget, og der fulgte desværre ikke nogen installations cd med.
  Den har set sine bedste dage, men jeg vil stadig gerne holde den kørende. Men så billigt som muligt. Så jeg har bestilt WD harddisken. En SSD ville helt sikkert hjælpe, men jeg har valgt at spare næsten 600 ved at tage den billigste harddisk. Havde MacBook’en været noget nyere, var det nok blevet SSD’en 🙂

 54. Min primære computer er en stationær PC. Den kører Windows på en fremragende Samsung SSD Pro 850 256GB. Den kan kun anbefales. Jeg bruger ikke MacBook’en så tit, derfor den billige harddisk. Men den næste bærbare skal helt sikkert også have SSD 🙂

 55. Har lige nulstillet min MacBook Pro fra ca 2008. Det gik nemt. Er nået så langt som til at indstille land, sprog osv. Og den står nu med billedet “Indstiller din Mac…”. Der har det stået i snart en time – hvor lang tid tager det typisk, før den er færdig?

  • Hej Mette.
   Er det Yosemite du har installeret? Jeg har set det adskillige gange, hvor den fryser når skal til at indstille din Mac. Prøv bare at holde tænd/sluk knappen nede indtil din maskine slukker, og tænd den derefter igen :-). Så burde du være kørende.

   • Det bliver jeg faktisk i tvivl om 🙂 Men jeg forsøger lige med sluk/tænd løsningen – tak 🙂

 56. Det hjalp – og det var Yosemite. Vil nu installere El Capitan i stedet for. Synes at min arbejdscomputer er blevet betydelig hurtigere efter at have skiftet til El Capitan 🙂

 57. Jeg har lige prøvet at formtere min mac, og efter jeg har gennemført indtil trin 8 og slettet Macintosh HD og lukket diskværktøjet ned, klager computeren over den ikke har forbindelse til internettet, og kan ikke komme på hverken på trådløs eller med kabel direkte i computeren, har jeg genstartet computeren, og nu låser den ved internettet, hvor der kører en globus rundt. Er dette noget der virker bekendt? og hvad kan der evt gøres, for at starte computeren op igen?

  • Hej Jeanette.
   Jeg beklager det sene svar, og jeg håber du har fået løst dit problem.
   I første om gang ville jeg prøve at nulstille SMC og PRAM på din computer, for at se om det kan løse problemet.

 58. Jeg skal til at sælge min computer (Macbook alu fra 2008) og har netop fulgt jeres guide ovenfor. Den er nu ved at installere OS X men inden det kunne lade sig gøre skulle jeg skrive min apple-id. Kommer computeren derved til at stå under mit apple-id når køber skal til at bruge den? I så fald, er det noget der kan undgås så alle mine spor på computeren bliver slettet. Jeg er lidt i tvivl om hvordan det fungerer.
  Mvh.

  • Hej Ausa.
   I stedet for at holde CMD + R nede, så hold CMD + ALT + R nede under opstart, så burde du kunne undgå at skulle indtaste dit Apple ID :-).

   • Hej Macweb.dk,
    Ved CMD + ALT + R spørger den stadig efter Apple-id?
    Macbook (mid-2007).
    Med venlig hilsen,
    Simon

    • Hej Simon.

     Prøv eventuel at nulstille PRAM ved at holde CMD + ALT + P + R nede under opstart, indtil den genstarter igen – Også prøv igen.

     Men hvad er problemet i at skrive dit Apple ID :-)?

 59. Hej hej.

  Jeg skal til at rydde op på min gamle macbook pro fra 2007, og opdager, at der er to “Macintosh HD, når jeg kigger under programmer. Den ene hedder “Macintosh HD” og den anden “Machintosh HD henvisning”. Skal de begge slettes eller?

  Håber på lidt hjælpe.
  Tak.
  /Anne.

  • Hej Anne.
   Det er efter styresystemet er blevet opdateret at de begge hedder det samme. Men som beskrevet i guiden – Så er den øverste selve harddisken, og partitionen er den nederste. I og med du kun har de to, så gør det ingen forskel hvilken af dem du vælger. Det ville først have haft en betydning hvis du eksempelvis havde haft en ekstra partition med Windows eller lign.

 60. Min Mac har i 6 måneder eller mere ikke ville åbne Safari, og har sagt jeg skal sende fejlrapport til Apple, det har jeg gjort gentagende gange, og intet er sket. Jeg har besluttet mig for at formatere min Mac da den også er blevet lidt langsom. Vil det evt. hjælpe på mit Safari problem? Og hvis noget går galt, hvor henvender jeg mig for at få hjælp til at formatere den?

 61. Hej
  Jeg har købt eb brugt air fra 2011 og fået den opdateret til OS X El Capitan men den er ikke blevet gendannet til fabriksindstiliingerne da navnet på den stadig er den gamle ejers.
  Mit spørgsmål er nu, om jeg kan gendanne til fabriksindstiliingerne uden at det er nødvendigt at den tidligere ejers Apple id skal benyttes?
  Mvh. Henning

 62. Hej
  Jeg har en gammel mac som jeg ikke kan installerer el capitan på, den skriver at mit os-x 10.5.?? ikke understøtter denne.
  Hvad kan jeg gøre?
  Mvh Jan

  • Hej Jan.
   Grunden til du ikke kan finde det, skyldes at Mac App Store først blev lanceret i OS X 10.6.8. Du skal derfor få din Mac opdateret, inden du kan hente det.

 63. Hej.
  Har slettet min “Macintosh HD” disk og vil derefter geninstallere Mac OS X lion 10.7. Når jeg kommer til hvor jeg kan vælge “recovery HD” disken, så står den som låst. Kan du hjælpe?
  På forhånd tak.

 64. Hej.

  Jeg kan ikke få lov til at vælge “Format” og “Slet” under fanen “Slet” i Diskværktøj. Hvorfor kan jeg ikke det?

  • Hej Sofie.
   Prøv at gøre disken aktiv først, hvis det ikke hjælper – Så vil jeg ligesom jeg har anbefalet de andre, prøve at følge guiden fra start til slut igen :-).

 65. Hej
  Min søster ville gendanne sin MacBook Pro og kom tik at slette alt, som i det hele, også de programmer der er på den fra starten når man køber den.. Når man tænder den er det bare en sort skærm men den hvide menu-linje aller øverst. Er der noget man kan gøre for at.., ja få den til at være som den skal være?:-)

  • Hej Kamilla.
   Hvis du følger guiden her på siden, så vil du kunne installere et styresystem på din computer igen, hvilket gør at din søster så kan hente og installere sine programmer igen 🙂

 66. Hej!
  Jeg har planer om at formatere min Macbook pro, da den har en del problemer efterhånden. Den er fra 2011. Jeg har kigget de forskellige steps igennem, og kan se at man på et tidspunkt skal finde “Geninstaller OS X” i hjælpeprogrammer. Jeg gik ind for at tjekke om jeg havde denne funktion i hjælpeprogrammerne, men den var der ikke. Kommer den først frem under processen, og er det derfor jeg ikke kan se den? eller mangler jeg denne funktion? Vil nødig slette min startdisk, uden at kunne installere nyt styresystem.
  Håber der er lidt hjælp at få (:

  • Hej Sidsel.
   Du kan først se “Geninstaller OS X” når du følger guiden, det er ikke noget du kan finde inde i Hjælpeprogrammer. Ligeså snart du slukker din computer og booter den op som der står i guiden, så vil du have muligheden :-).

 67. For at geninstallere styresystemet, skal jeg indtaste mit Apple-id. Men jeg kan ikke taste tegnet @ som normalt. Når jeg trykker alt @ kommer tegnet >> Hvordan taster jeg@?

  • Hej Rasmus.
   Det lyder som om dit tastatur er indstillet til at være på engelsk, du kan ændre sproget oppe i top bjælken :-). Ellers er det ALT + 2 på det amerikanske keyboard, så vidt jeg husker.

 68. Hej jeg har købt min mac for 4 år siden og den gang havde jeg OS X Lion, og siden dengang har jeg installeret menge ny opretivsystemer og min computer bliver langsommer og jeg har prøvet at geninstalle det så komme den sidste opretivsystem som blev installet på maskinen, så har jeg købt nu OS X Lion 10.7 som synes jeg den bedst men hvordan kan jeg installe den fordi computeren kan ikke find den når jeg geninstall via usb..?

  • Hej Matti.
   Jeg er ikke sikker på at jeg forstår dit spørgsmål korrekt. Men hvis du har hentet det fra App Store, så stater du bare din installer, sletter harddisken – og installerer det igen efterflg.

   • Hej min kære
    problemet er at jeg har nu os x mavericks OG jeg vil gerne installe os x Line som jeg har lige købt den fra apple stor men når jeg klikke på os x Lione kommer der et skilt som den fil kan ikke installeres …

 69. Hej. Jeg er igang med at genstarte min Macbook Pro fra juni 2011, da jeg skal sælge den. Jeg har gjort alt hvad der stod på Apple support at jeg skulle og til sidst genstartet, mens jeg holdte CMD + R nede, nu hvor jeg så vil slette disk står der “Kunne ikke gøre passiv”, så er ret meget på bar bund omkring hvad jeg nu gør? Håber du/i kan hjælpe.

  • Hej Maja.
   Jeg håber at du har fået løst problemet. Prøv eventuel at vælge selve harddisken, i stedet for partitionen. Prøv også at følg guiden forfra, og prøv at udføre ‘Førstehjælp’ på din harddisk.
   Jeg har set fejlen MANGE gange, og fejlen kan både relateres til software og hardware, det er derfor svært at komme med et præcist svar :-).

 70. Hej,

  Jeg har en MacBook Air late 2010, som jeg gerne vil sælge og derfor har brug for at geninstallere.

  Jeg har – efter at have læst jeres meget brugbare anvisninger herinde – slettet både partition og derefter selve harddisken og det virkede som om det gik meget smertefrit. Til gengæld bliver jeg ved med at få beskeden “Dette emne er midlertidig utilgængelig, prøv igen senere”, når jeg vil geninstallere OS X (Lion). For at komme ind i Startdisk er jeg, så vidt jeg kan se, nødt til at genstarte. Når jeg genstarter og holder cmd + r nede, starter den ved internetgendannelse hvilket tager ca. 30 min hver gang. Er det normalt? Og skal jeg ind og reparerer en disk for at komme videre eller hvordan? Og i så fald – hvordan gør jeg det. 🙂

  På forhånd tak for hjælpen!
  Ann Sophie

  • Hej Ann Sophie.

   Ja, det er helt normalt at den tager tid om at hente recovery OS. Du kan prøve at reparere din disk inde i Disk Værktøjer.

   Hvis du bliver ved med at få den fejl, kan man af og til løse det ved at lave et ‘booable USB’ med styresystemet. Prøv at søg på Google efter det.

 71. Hej 🙂

  Forsvinder mit styresystem fra min iMac hvis jeg gendanner den til fabriksindstillinger?

  Udover dette har jeg kun et trådløst tastatur til denne, og har svært ved at holde “command-R” nede i tide, da det tager lidt tid for den at fange tastaturet og musen. Noget foreslag til dette?

  Håber du kan hjælpe 🙂

  • Hej Louise.
   Ja, ALT forsvinder fra harddisken når du sletter partitionen. Derfor er det vigtigt at tage backup af filer du ikke vil miste, inden du påbegynder guiden.
   Ift. det med dit tastatur, så er der desværre ikke andet for end at få fat i et kablet tastatur (Windows tastatur kan også gøre det, hvis du ikke har et Apple tastatur)

 72. Måske kan jeg få hjælp? Min MacBook Pro stopper på en mærkelig måde…. pludselig kan jeg ikke klikke på noget, overhovedet. Ved genstart kan jeg ikke klikke og vælge en bruger. Dette skete også efter jeg geninstallerede El Capitan?????

  • Hej Gert.
   Det kan du tro. Hvilken model er det du har? Har du prøvet at følge vores guide til punkt og prikke, og slette harddisk for derefter at installere styresystemet igen :-)?

 73. Hej.
  Jeg har virkelig brug for hjælp. Jeg har igår hentet min MacBook air, som er brugt. Da jeg kommer hjem igår, vil jeg gerne slette alt på computeren, da der var en del ting på. Jeg googler så, hvordan man nulstiller den. Jeg følger en instruktion, og gør hvad der står. Men nu står jeg med et problem. Der står. ” gendan fra time Machine-sikkerhedskopi.
  “Geninstaller Mac OS X”
  “Få hjælp fra internettet”
  “Diskværktøj”
  Hvad gør jeg? Jeg har prøvet mig lidt frem, men den reagere ikke på noget, uanset hvilken en jeg er inde på. Hvad jeg skal præcis gøre?
  Mvh Julie

  • Hej Julie.
   Du skal starte med at gå ind i Diskværktøj, og slette din partition. Herefter går du tilbage og trykker ‘Geninstaller Mac’.
   Følg guiden, trin for trin – Så burde det være til at klare :-).

 74. Hej Macweb.

  Jeg har en Imac fra 2009 med styresystemet OS X 10.06.08. Er det muligt at jeg kan gendanne min computer uden at den brænder sammen? Vil gerne have den til at være lidt hurtigere.
  Tror i også at jeg ville kunne installere et nyere styresystem på imacen?

  Mvh. Rikke

  • Hej Rikke.
   Ja, det burde ikke være noget problem. Hvis du vælger at formatere din iMac, så skulle det meget gerne hjælpe på hastigheden af din computer.
   Apple selv siger, at din maskine godt kan trække det nyeste styresystem – El Capitan 10.11 :-).

 75. Hej Macweb.

  Jeg har en imac fra 2009 med styresystemet OS X 10.06.08 – kan jeg godt gendanne min imac uden at den brænder helt sammen? og er det muligt måske at kunne installerer et nyere styresystem?

  Mvh Rikke

 76. Hej macweb

  Jeg fulgt jeres rigtig gode guide og alt virkede præcis som I skrev. Nu er skærmen bare gået i sort og jeg kan ikke se hvad der foregår. Ca. 2.5 timer siden jeg startede processen. Jeg kan se at den er på nettet og jeg kan se opæadertilslutningen lyser grønt og den lille lysglimt i bunden foran også lyser. Skal jeg blot vente? MacBook Pro late 2011.

  Mange hilsner, Trine

 77. Hej
  Har sat en ny SSD HDD i min Mac fra 2010 og når jeg vil opdatere den henter den den nye software med og vil genstarte men den kommer ikke videre en til at skulle genstarte. Den bliver ved med at stå med kun baggrundsskærmen på.

  Mangler også app store og itunes kan ikke opdateres.

  Håber meget du kan hjælpe

  PFT Sebastian

 78. Hej jeg har også et problem jeg har gjord alt efter guiden og når så jeg går ind og skal geninstalere og den skal godkende gennem apple sker der en fejl?
  Hvad kan det være på forhånd tak

  • Hej Rasmus.
   Jeg tænker at du har fået løst dit problem, eftersom jeg har talt med dig. Men der kan af og til være fejl på Apple’s server ift. aktiveringsprocessen, det plejer at fungere hvis man prøver igen senere :-).

 79. Hej
  Jeg har nu fulgt jeres vejledning til punkt og prikke og nu er jeg igang med at installere OS X EL Capitan og efter 2 timer stod der at der nu kun var 13 min tilbage og næste gang jeg så på den igen stod der 2 timer og 46 min? Og det har den sagt i et langt stykke tid. Skal jeg prøve at starte forfra igen?
  (Min computer er ca 6.5 år gammel)
  Håber i kan hjælpe

  Julie

  • Hej
   Jeg prøvede det 3 gange med samme resultat.
   Men jeg har nu fundet ud af det. Jeg prøvede at tage hen på en anden adresse hvor jeg lånte et internet-kabel og startede helt forfra igen og denne gang virkede det.
   Men tak for en god vejledning!!

   Julie

 80. Hej,
  Hvis man har nulstillet de,n og skal sælge den videre, skal jeg så bare lade være med at skrive mit appel id når jeg kommer dertil?
  Louise

  • Hej Louise.
   Skriv du bare dit Apple ID for at få hentet og installeret det nye styresystem. Den vil ikke være logget ind med dit Apple ID, før du indtaster det igen efter installationen er færdig.

 81. Hej Hej
  Har fået en gammel, pæn Macbook af min niece. Vil nu til at prøve Mac verdenen af (aldrig gjort før…)
  – Jeg ønsker at formattere den fuldstændigt – der er flere programmer der er koder på og jeg vil bare have den fuldstændig ren 😉
  Men – det er en version 10.4.11 der er på, og så virker jeres guide ikke, vel ??

  I givet fald, kender i et link til hvordan jeg så nemmest – får den formatteret fuldstændigt ??

  På forhånd tusind tak for hjælpen.

  Hav en vidunderlig dag.

  /Peter

  • Hej Peter.
   Nej – Guiden virker ikke til 10.4.11, du skal minimum have 10.7 for at følge guiden. Jeg vil anbefale dig at anskaffe dig en Snow Leopard (10.6) eller få fat i et ‘bootable USB stik‘ med et af de nyere styresystemer på.

   • Hej Hej
    Tusind tusind tak for svaret.
    Lyder OK at anskaffe sig “Snow Leopard 10.6” – Jeg går ud fra, det er et tidligere operativsystem.
    Men – Hvordan anskaffer jeg mig lige det ???
    Jeg ønsker som sagt at formattere den fuldstændigt og så bare få et Mac OS system på 😉 😉

    Kan du hjælpe lidt mere ??

    På forhånd tak

    MVH Peter

 82. Hej
  Jeg har nu fået nulstillet min computer og den er super hurtig, så det er lækkert!
  – DOG – kan jeg ikke hente de nyere opdateringer til min macbook. Jeg sidder derfor med det helt gamle version, og det er jeg ikke særlig tilfreds med. Hver gang jeg prøver at downloade det nye version, lukker den uventet ned eller fortæller mig, at det ikke virkede.
  Er der noget jeg kan gøre, så jeg ikke skal side med det helt gamle version???
  På forhånd 1000 tak for hjælpen!

  Mvh. Laura

 83. Hej,

  Jeg er ved at formatere min gamle Mac Book Pro (15″, medio 2010), som jeg tidligere har installeret Yosemite på. Nu er jeg ved at gendanne hele computeren. Jeg har slettet harddisk og det hele, men når jeg prøver at installere min Mac med det originale styresystem, som den havde tilbage i 2010, så bliver der ved med at komme en fejl. Jeg installerer styresystemet gennem den CD, som fulgte med i sin tid. Hvordan kan det være? Og er der noget, jeg kan gøre ved problemet?

  • Hej Sebastian.
   Må jeg spørge hvorfor du prøver at installere Snow Leopard på den igen? Hvis du vil bibeholde Yosemite, vil jeg anbefale dig at følge guiden og holde CMD + R for derefter at boote den op fra Recovery Partitonen :-).

 84. jeg forsørger at downloade office-pakken i min IMac. Den skriver der ikke er plads og evt flytte til anden disk. Hvordan gøres dtte. Jeg har en HD med 500 gb ledig og der hvor jeg tror den forsøger er den partition med OS X

 85. Jeg har købt en brugt macbook pro fra 2011.
  Den er blevet nulstillet, men når den tænder står den gamle ejer stadig som bruger og der skal kode til at åbne.
  Jeg har koden men havde håbet at hendes brugerkonto var helt slettet.
  Hvordan sletter man ALT som i ALT der har med den gamle bruger at gøre?
  Mvh Mathilde

  • Hej Mathilde.
   Hvis du ønsker at ALT skal forsvinde, så følg guiden fra start til slut. Så vil du stå med en ‘ren’ computer efterfølgende :-).

 86. Hej prøver restart min mac og gøre som i skriver når den så er i gang med hente os x mavericks så lige pluslige går compurtern bare ud og genstarter så den kan ikke hente det ned hvad gøre jeg her

 87. Hej prøver restart min mac og gøre som i skriver når den så er i gang med hente os x mavericks så lige pluslige går compurtern bare ud og genstarter så den kan ikke hente det ned hvad gøre jeg her ?? ?

 88. Hej nu siger den så os x mavericks blev ikke hentet brug siden køb næste gang du åbner men da jeg slet ikke kan komme ind på min pc så det sværet

 89. Skal det være det Apple id som er tilknyttet computeren som man bruger? I så fald, hvad gør man hvis man ikke man huske det?

  • Hej Magnus.
   Det behøves ikke at være et Apple ID som er tilknyttet computeren. Dog skal dit Apple ID have OS X (eksempelvis Yostemite). Du kan oprette et nyt Apple ID på appleid.apple.com

 90. Hej,

  Jeg er i gang med at gendanne en MacBook Pro for en kammerat, der har fået/købt den af en anden kammerat. Jeg har fulgt diverse procedurer på nettet, og har fået slettet den eksisterende disk. Jeg bliver dog nu ved med at rende ind i det samme problem, som folk ovenfor gør med meddelelsen “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt.”.

  Herefter prøver jeg via Diskværktøj, at slette selve harddisken og ikke bare selve partitionen (Macintosh HD). Når jeg sletter denne i formatet “Mac OS – udvidet (Journaled)” får jeg fejlen “Kunne ikke gøre disk passiv”. Macintosh HD bliver derefter gråtonet til venstre inde i Diskværktøj, og man skal slette selve partitionen igen for at den bliver synlig ved “Geninstaller OS X”.

  Som jeg forstår af svar ovenfor betyder det en hardware fejl. Men så kommer mit udvidende spørgsmål, hvad er ens næste skridt så? På forhånd tak for hjælpen. 🙂

  • Altså meddelsen “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt.” opstår ved installering af OS X igen efter sletning af det eksisterende, hvis dette ikke fremgik tydeligt nok ovenfor.

 91. Hej
  Jeg har købt en Macbook Pro, har nulstillet kørt mig ind som ny bruger, men den bliver ved med at installere (hvid skærm med indstiller din Mac).
  Det er et døgn siden den begyndte.
  Hvad skal jeg gøre ?
  Venlig hilsen Ulrik

  • Hej
   Min MacBook gør det samme. Har du bare ladet den køre – og så kom den af sig selv, eller hvad?

  • Hej Ulrik.
   Jeg har set fejlen mange gange før, ved installation af Yosemite. Prøv prøv at holde tænd/sluk knappe nede indtil den lukker ned, og starter den op igen.

 92. Min macbook pro fra 2011, kan slet ikke starte.
  Jeg tænder den, trykker på cmd+r, indtil apple-symbolet dukker op.
  Derefter begynder den at starte (loade), men den kommer ikke videre.
  Jeg har prøvet at slukke den og starte forfra et par gange, men intet lndres
  Jeg har også ladet den stå, med strøm i et døgn nu, og der sker ikke mere.

 93. Kan ikke gendanne min macbook pro 2013.
  Har prøvet med cmd + r men når det kommer til apple id så står der at den midlertidig ikke er tilgængelig.

  Har prøvet forrige ejers apple id men den siger det samme, har prøvet cmd+alt+r men kan ikke fordi så det ikke yosemite mere men lion og der kan jeg ikke klikke ind på den, har os prøvet cmd+alt+r+p men os uden held.

 94. Hej
  Jeg har fulgt guiden og skal nu geninstallere os x lion på min MacBook Pro fra 2012, men når jeg har trykket på ‘enig’, går den igang med at ‘kontrollere alle diske…’ og går efter nogle sekunder i stå og den blå og hvide “rulle” bliver grå og bevæger sig ikke. Jeg har prøvet forfra nogle gange og har ladet den stå i over et døgn uden at der sker mere. Kan harddisken være i stykker (og hvordan finder jeg ud af om den er?) eller er der andet jeg kan gøre? På forhånd tak for hjælpen 🙂

  • Hej Stine.
   Det kunne godt lyde som om din harddisk er defekt. Harddisken er en sliddel og kan derfor med tide få det der hedder ‘dårlige sektorer’ hvilket gør at den bliver langsommere og langsommere, og til sidst ikke virker mere. Man kan teste det på mange forskellige måder, men det kræver som udgangspunkt at man har en anden og fungerende Mac at teste på, eller at man booter sin maskine op fra et andet OS.

 95. Hej,

  Jeg har netop formateret min mac og vil gerne installere office igen, som jeg har på en CD med tre licenser og tilhørerne produktkode.
  Men jeg vil jo gerne undgå at bruge endnu en installation – kan dette lade sig gøre? Eller skulle jeg have gemt noget inden formateringen?
  På forhånd tak 🙂

  • Hej Tilde.
   Du installerer bare på livet løs. Du bruger ikke en af dine licenser, eller jo det gør du. Men Microsoft har selvfølgelig taget forbehold for at man køber ny computer eller får brug for en formatering ligesom i dit tilfælde. Derfor kan man typisk aktivere en licens en 10-15 gange :-).

 96. Hej, jeg har slettet Macintosh HD via Diskværktøj, jeg har også kørt en rep af disk flere gange.
  Nu står jeg ved gendannelse hvor jeg skal trække div afsender og modtager hen, det har jeg så prøvet på forskellige måder, uden held, hvad skal stå på afsender og modtager
  Er det en der kan hjælpe, Macen starter op med en dialog box med Os X hjælpeprogrammer. Har prøvet gendannelse, men her får jeg en besked at det ikke er tilgængeligt…hjæææælp

 97. Hejsa. Jeg har været ved at klargøre en Mac til salg. Jeg slettede partitionen MacIntosh HD, er det nok? Eller skulle jeg helst vælge den over?? Nu har jeg så været ved at geninstallere og for at hente styresystemet ned skulle jeg indsætte Apple-ID og kode. Jeg brugte så min egen, har det nogen betydning? Hvorfor skulle det bruges til at installere styresystemet?

  Håber du kan hjælpe.

  Mvh Nadia

  • Hej Nadia.
   Det er nok at slette partitionen ja :-). Og det burde ikke have nogen betydning at du bruger dit eget Apple ID til at downloade styresystemet med.

 98. Hej. Jeg har ingen lyd på min macbook air, og lydsymbolet i værktøjslinjen er grå, og under lydindstillinger bliver der ingen lydenheder fundet. Ville det være en ide for mig at lave en formatering af min mac?
  Håber i kan hjælpe
  Hilsen Michelle

  • Hej Michelle.
   Det er altid et forsøg værd, selvom det lyder til at du har et defekt bundkort. Prøv at sætte et par høretelefoner til med jackstik, og trykke på skru op og ned knapperne. Virker det nu? Hvis ja, så er det næsten med sikkerhed en hardware fejl på dit bundkort.

 99. Jeg har en Imac med 10.6.8. som jeg gerne vil fjerne data fra. Ikke styresystemet. Computeren er så gammel, at jeg er kommet frem til at ved formatering skal jeg bruge de oprindelige CDér, og dem har jeg ikke. Mit spørgsmål er, om jeg kan fjerne alt data uden af fjerne systemsoftwaren, og således komme uden om at skulle skaffe et det oprindelige styresystem via CD?

   • Computeren kan ikke opdateres til mere end snow lepard…så det er ikke en mulighed.
    Kan data fjernes uden at styresystemet fjernes?

 100. Jeg har lige købt en MacBook Pro idag af en der ikke havde brug for den mere.. Han sagde at jeg bare selv kunne nulstille den osv. Da der ikke var noget på han skulle bruge. Jeg har så været inde på nettet og fulgt de instruktioner der var om at få den som fabriksny igen. Men da jeg så kom til at skulle geninstallere, kommer der en besked op hvor der står ” der opstod en fejl under forberedelse af installationen, prøv at afvikle programmet igen” What to Do????? Har prøvet alt.. Og har snart ikke mere tålmodighed.

 101. Nu har jeg prøvet at gendanne min Mac i 2 timer og jeg når til at have indtastet mit Apple-Id og trykker fortsæt, men så skriver den at jeg skal prøve igen senere. Jeg har prøvet mere end 5 gange og jeg har prøvet at holde begge sammensætninger af knapper nede ved opstart, men intet sker. Jeg kan læse mig til at det så er en hardware fejl. Hvordan renser jeg den?

 102. Hej.

  Jeg har ikke det påkrævede Ethernet stik, – jeg har en macbook air 13″ fra 2014. er der nogen måde at komme uden om det på, og stadig formatere computeren??

  • Hej Cindy.
   Alt afhængig af hvilket OS X du har på, så burde du kunne følge guiden, og hold CMD + R nede under opstart. Herefter kan du så få lov til at vælge et Wi-Fi netværk som du kan logge på.

 103. Hej ?
  Jeg har i går nulstillet min Mac, og gjort som de anvisninger til at slette har sagt det skal gøres.
  Jeg kom frem til at skulle vælge land, sprog, osv, og kom så til Apple-id, hvor jeg har skrevet det ind, og herefter kom så ‘indstiller din Mac..’ hvor der er hvid skærm og noget logo. Den har nu stået der i over 12 timer, og kan ikke se hvornår den er færdig – er det normalt?

 104. Hvordan får man sin officepakke installeret igen, efter gendannelse af computeren, har nemlig ikke lige lyst til at købe en helt ny officepakke til 800kr… 🙂
  Jeg har ikke en CD, men en nøgle.

 105. hej ¨
  har fået en imac jeg gerne vil nulstille men har kun et windows tastatur hvad for nogen skal jeg så trykke på for med alt knappen kommer der bare en hdd op og når man trykker på den starter bare op

 106. Jeg er igang med en formatering af min mac book pro. Når jeg så skal geninstallere harddisk OS x Mavericks og jeg skal bruge mit apple-id for at gøre dette skriver den: “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt- prøv igen senere” når jeg har tastet min kode? Jeg ved at mit apple-id og kode er korrekt da jeg netop har brugt det i app-store. Hvordan kommer jeg videre herfra?

 107. Jeg har for nylig købt en ekstern harddisk, hvor på jeg vil lave backup af min MacBook Pro – igennem Time Machine.
  Er der mulighed for, at jeg kan lave en backup og så derefter gendanne min macbook, for så at tilslutte den eksterne harddisk igen og så være sikker på, at mine ting, som vil være lavet som backup på den eksterne harddisk, ikke bliver skrevet over med den “nye” macbooks informationer?
  Min macbook er blevet MEGET langsom, og jeg tænker lidt, at det skyldes, at jeg har for mange filer på den. Derfor vil jeg gerne have den “tømt” men med sikkerhed og mulighed for, at jeg altid kan se mine billeder og åbne mine dokumenter – altså at jeg altid har den eksterne harddisk med mig med alle mine filer. Men at jeg så samtidig, når jeg for eksempel har taget billeder, at de så bliver gemt sammen med de andre billeder, som der blev taget backup af FØR gendannelsen.

 108. Tak for en god og konstruktiv artikel.
  Jeg står med samme problem som andre. Har netop isat ny SSD harddisk, formateret den og kommer til trinnet hvor jeg skal indtaste mit Apple id. Den melder så: “dette emne er midlertidigt utilgængeligt”
  Jeg har forsøgt at slette partionen og oprette en ny, samme fejl.
  Jeg har jo ikke mulighed for at følge “Bootable USB stick” metoden, da jeg ikke kan komme ind på computeren og dermed app store osv.
  Kan du hjælpe mig?
  Det skal lige nævnes at det er en MacBook Pro fra 2011 med i5 processor, og der forsøges at installere lion 10.7.

 109. Jeg har netop formateret harddisk ud fra jeres anvisning og ny beder den mig kontakte software leverandør for hjælp, da den ikke kan downloade OS X El Capitan 10.11.

  Jeg logger på, modtager godkendelseskode og den starter og gennemfører download, hvorefter jeg får beskeden: “”der var ingen pakker der kunne installeres. bed softwareproducenten om hjælp”

  Hvad er årsagen?

 110. Hej.
  Jeg har netop forsøgt at formatere min Mac. Men når jeg vil geninstallere, kan den ikke finde nogen disk.
  Inde i diskværktøj er der 4linjer:
  121.33 GB APPLE SSD SM128C Media
  Disk0s2 (underkategori)
  Disk1
  Mac OS X Base System (underkategori, men orange disk)
  Hvad kan jeg gøre? 🙂

 111. Hej
  Jeg har købt min mors Mac Book Air, der er 2 år gammel og næsten ikke brugt. Den er formateret og er genstartet og virker ok, men når der kræves kode til at startet Mac HD og det er stadig min mors gamle kode der virker ??? Forstår det ikke helt. Kan nogen komme med en løsning.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here