Lav et ‘bootable’ USB-stik med El Capitan (startdisk)

8

Hvis du ønsker at lave en ‘bootable’ kopi af Apples styresystem El Captian OS X skal du blot følge denne guide. Når du har fulgt hele guiden til punkt og prikke, så vil du have din egen startdisk med OS X El Capitan installer.

Hvis din installation fejler når du prøver at formatere din Mac med Apple’s internet recovery. Så kan det ofte løse problemet ved at have et ‘bootable’ USB-stik. Det kaldes ‘bootable’ eftersom man bruger et USB-stik eller en ekstern harddisk som en startdisk, som man så booter (starter) sin Mac op fra, hvorefter man kan installere styresystemet udenom Apple’s internetrecovery.

Har du fulgt vores guide: Formatering af Mac til fabriksindstillinger (Gendan, nulstil), og får du fejl? Eller vil du gerne bare have et USB-stik du kan bruge til at boote op fra? Så følg denne guide til punkt og prikke – Og se om det kan løse dit problem.

Fejl såsom “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt” og “Der opstod en fejl under forberedelse af installeringen, prøv at afvikle programmet igen” vil typisk kunne løses ved at boote op fra et USB-stik i stedet.

Dit USB-stik som du ønsker at lave om til en startdisk med OS X El Capitan skal minimum være 8 GB.

OBS. Vær opmærksom på at ALT data på dit USB-stik slettes når du følger denne guide, husk derfor at gemme eventuel data fra USB-stikket inden du går igang.

Start med at downloade El Capitan inde fra App Store, og sørg for programmet ‘Installer OS X El Capitan’ ligger inde i mappen ‘Programmer’.

Lav et bootable USB-stik med terminalen på din Mac

Inden du påbegynder denne guide, skal du være sikker på at USB-stikket har det rigtige format. Det skal have formatet “Mac OS X Udvidet (Journaled) og hedde ‘elcapitan’ (med små bogstaver og uden mellemrum).

 1. Åben Diskværktøj.
 2. Vælg USB-stikket ovre i venstre side og tryk på ‘Slet’. Navngiv den elcapitan og sørg for at formatet er ‘OS X – udvidet (Journaled). Tryk på ‘Slet’ for at begynde formateringen af USB-stikket.

lav-et-bootable-startdisk-mac-os-x-el-capitan-13. Vent på at sletningen gennemføres, og tryk på ‘OK’ efterfølgende.

lav-et-bootable-startdisk-mac-os-x-el-capitan-24. Åben Terminal (programmet ligger inde i Hjælpeprogrammer, men bare søg efter det i Spotlight ellers).

lav-et-bootable-startdisk-mac-os-x-el-capitan-35. Kopier nedenstående kommando ind i terminalen, og tryk på Enter.

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/elcapitan –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app –nointeraction

Når du har trykket på Enter, så beder den om et kodeord. Dette er kodeordet til din computer (Den som du bruger til at logge ind med). Indtast denne, og tryk på Enter.

6. Terminalen er nu igang med at lave din OS X El Capitan installer.

lav-et-bootable-startdisk-mac-os-x-el-capitan-47. Vent indtil den er færdig, processen kan godt tage 30-40 minutter. Den er først færdig når den skriver ‘Done’.

lav-et-bootable-startdisk-mac-os-x-el-capitan-58. Tillykke, du har nu lavet et bootable USB-stik med OS X El Capitan.

Lav et bootable USB-stik med Diskmaker

Hvis du ikke ønsker at bruge terminalen, så er der lavet en tredjepartsprogram som hedder Diskmaker X som klarer det hårde arbejde for dig. Diskmaker X kan hentes kvit og frit på deres hjemmeside.

Når du har downloadet programmet, så sætter du dit USB-stik ind i din Mac, hvorefter du åbner programmet og starter det.

Så vil den automatisk lave en ‘bootable’ startdisk.

Hvordan bruger jeg mit bootable USB-stik?

For at starte din computer op fra dit nye bootable USB-stik, skal du sætte USB-stikket i en af USB-portene i din Mac. Herefter slukker du computeren – Tryk på tænd knappen, og hold med det samme ALT knappen nede. Herefter vil du have mulighed for at vælge din OS X El Capitan installer.

Hvis du vil formatere din Mac, kan du følge vores guide til Formatering af Mac.

God fornøjelse.

8 KOMMENTARER

 1. Hej hos Macweb

  Når jeg vil køre den kommando du skriver man skal kopiere ind i terminal får jeg meddelelsen: command not found.

  Jeg har tjekket at jeg har navngivet min eksterne harddisk rigtigt ved sletteproceduren.

  Hvad gør jeg mon forkert?

  Venlig hilsen
  Henrik

  • Jeg har navngivet som du skriver – elcapitan med små bogstaver – på en ekstern harddisk, men det skulle vel være lige så godt som et USB-stik – eller hvad?

   Vh Henrik

 2. Ups – troede jeg havde slettet min første kommentar, men nu har du den så to gange 🙂

  • Hej Henrik.
   Nej, det burde ikke gøre nogen forskel om det er en ekstern harddisk eller et USB-stik. Jeg har personligt en ekstern harddisk som indeholder alle de forskellige styresystemer.

   • OK, men jeg kan ikke få det ikke til at virke.
    Nu har jeg prøvet med Diskmaker X, men det kører heller ikke. Får beskeden
    “No Installer application could be found. Click on Select an OS X Installation App and choose the OS X Installer application.”

    Vh Henrik

 3. Jeg står også med lidt af en udfordring – og er tilmed ny i Mac verdenen.

  Har overtaget en ældre (2009) Mac Mini 2.53, som har kørt fint med El Capitan, inden jeg via Diskværktøj slettede harddisken. Da jeg så ville geninstallere El Capitan via nettet, så skrev den: “Dette emne er midlertidigt utilgængeligt.” Har forsøgt først via wifi og efterfølgende med kabel, men samme besked.
  What to do?

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here