Formater en ekstern harddisk eller USB-enhed

33

Formater en ekstern harddisk eller et USB stik

Hvis du har problemer med at komme ind på en ekstern harddisk eller en USB, ved tilslutning på din Mac. Er det somregel fordi at enheden har en forkert diskformation. Hvilket betyder at din Mac ikke kan åbne drevet.

NTFS som er en kendt Windows format, kan eksempelvis ikke læses som standard på en Mac (Man kan hente tredjepart programmer, som gør at din mac godt kan læse NTFS formaterede drev). Mange eksterne harddiske er ofte formateret som NTFS allerede når du pakker den ud af æsken.

Standard formateringen på en Mac hedder Mac OS – udvidet (Journaled) eller Mac OS – udvidet. Hvis du ved at du kun kommer til at bruge din harddisk til Mac, så anbefaler vi at du formatere den i Mac OS – udvidet (Journaled).

Ønsker du at formatere/gendanne din Mac til fabriksindstillinger? Læs: Formatering af Mac til fabriksindstillinger (Gendan, nulstil)

Her kommer en kort guide til at formatere et ekstern drev til FAT format, så det kan læses af både Mac og Windows PC’er, samme guide kan bruges til at formatere den til Mac OS – udvidet (Journaled) – I stedet for at vælge FAT vælger du blot Mac OS i stedet.

Guiden kan bruges til OS X 10.6, 10.7, 10.8, 10.9 & 10.10. Mangler du en guide til OS X 10.11 – Så læs længere nede.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT ALT DATA PÅ DREVET BLIVER SLETTET!

1. Åben programmet Diskværktøj. (Findes under Programmer > Hjælpeprogrammer)

2. Ude i venstre side kan du nu se dine forskellige enheder. Macintosh HD er din harddisk på computeren.

formatdisk1

I dette eksempel skal vi vælge den eksterne harddisk der er tilsluttet som findes nederst.

Her klikker vi på ‘250,06 GB TOSHIBA MK2…’, da det er den eksterne harddisk. Den nederste som hedder ‘Apple’ er partionen på den eksterne harddisk, denne bliver også slettet når du sletter harddisken. Hvis du har flere partitioner skal du derfor sørge for at have taget backup af dine filer, eftersom det hele forsvinder.

3. Tryk på ‘Slet’ til højre for ‘Førstehjælp’.

formatdisk2

4. Giv din harddisk et navn.

formatdisk4

5. Tryk på dropdown menu’en ud for ‘Format’.

formatdisk5

Her får du nu vist de forskellige formater man kan formatere sin harddisk til.

Hvis du ønsker at bruge din eksterne harddisk eller USB til windows også, skal du formatere den til ‘MS-DOS (FAT)’. Vær dog opmærksom på at FAT kun kan læse filer op til 4 GB, hvilket betyder at en fil maks må fylde 4 GB, ellers afviser den filen.

6. Vælg den format du ønsker at formatere til, og tryk på ‘Slet…’. Bekræft ved at trykke på ‘Slet’ igen.

diskformat6

7. Harddisken er nu ved at blive formateret til MS-DOS (FAT).

diskformat7

8. Tillykke, din harddisk er nu formateret, og kan læses af både Mac og Windows PC’er.

Følg denne guide hvis du har OS X 10.11 (OS X El Capitan) og ønsker at formatere et ekstern drev til en anden format

1. Start med at tilslutte din eksterne harddisk eller USB-enhed.

2. Åben ‘Diskværktøj’ og vælg harddisken eller dit USB stik du har sat til nede under ‘Ekstern’. Dette USB stik som sidder til er formateret til FAT32, i guiden vil vi formatere den til Mac OS (Udvidet journaled).

formater ekstern disk el capitan1

3. Tryk på ‘Slet’. Indtast herefter navn samt vælg hvilket format partitionen skal være i.formater-ekstern-disk-elcaptan2

4. Vent mens processen færdiggøres, og tryk på ‘OK’ når den har fuldført sletningen.

formater-ekstern-disk-elcaptan3

5. Tillykke, du har nu formateret din eksterne disk til Mac OS (Udvidet journaled).

formater-ekstern-disk-elcaptan4

33 KOMMENTARER

 1. Hej MacWeb!


  Tak for en god artikel.
  

Jeg har en Toshiba 1GB harddisk som jeg gerne vil have til at virke til min Macbook, men ved I om harddisken også vil kunne bruges til Windows efter jeg har formateret den?

  • Hej Christoffer.


   Hvis det er som ekstern harddisk du vil bruge den kan du formatere den til FAT32, så vil den virke til både OS X og Windows. Ulempen er dog at filerne højest må fylde 4 GB. Alternativt kan du formatere den til NTFS format. Det kræver dog at du installere et 3. part program på din mac, for at kunne formatere og bruge harddisken. Prøv at søg på google efter ‘NTFS for mac’, så kan du læse lidt om det :-).

 2. Du vil ikke kunne gemme på den kun læse på den, når den er formatteret med mindre du har formateret den FAT 32

 3. jeg har et opfølgende spørgsmål til jeres diskussion – jeg har formateret (tror jeg) min nye eksterne harddisk (WD elements 2tb) til fat32, men synes ikke at kunne åbne den på min arbejdscomputer som bruger windows xp – er der en logisk grund??

 4. Hvis jeg vælger at den kun skal være kombatibel med mac, er der så stadig et limit på størrelsen af filerne?
  
Jeg vil hovedsageligt bruge min harddisk til billeder og videoer (Kan godt være over 4gb), hvilket format skal jeg så vælge? (hvad kan anbefales)

  

Jeg har en WD elements 750gb, hvis det gør en forskel?

  • Hej Lotta.
   Nej, der er kun begrænsning på filstørrelserne hvis du formaterer den til FAT. Du skal blot vælge Mac OS (udvidet journaled) til dit formål.
   Det gør ingen forskel hvilken harddisk det er, alle harddiske kan formateres :-).

 5. min mac siger kunne ikk skrive til sidste blok på enheden hvad gør jeg så ? og nu kan min mac ikk finde den jeg har gjort alt som beskrevet i annoncen ?

  • Hej mbn.
   Uden at have haft harddisken i hænderne, så lyder det lidt som om harddisken er lettere defekt (Muligvis dårlige sektorer). Hvad var grunden til at du ville formatere den :-)?

 6. Hvad gør man hvis man ikke vil slette filerne, men bare vil lave en fejlsøgning på den eksterne harddisk.
  Mit problem er at computeren viser at harddisken er helt fuld, selvom når man kigger på hvor meget indhold der er i mapperne, så er den ikke engang 1/3 fuld.
  Selvom man sletter noget, så bliver den ved med at næsten helt fuld.

  • Hej IG.
   Når du åbner din harddisk i Finder, så prøv at markere de forskellige mapper og tryk på ‘CMD + I’. Denne kommando viser en masse information omkring den valgte mappe. Under generelt, kan du se hvor meget den enkelte mappe fylder. Prøv at gøre det ved de forskellige mapper du har, og se om der ikke er en af dem der fylder lidt mere end du lige havde regnet med ;-). Alternativt kan du prøve at skrive til kontakt@macweb.dk, hvor du sender et screenshot af hvordan oversigten er inde i Finder. Så må vi tage den derfra.

 7. Jeg har nu fulgt jeres guide, men ender med at formateringen misløkkedes og nu betegnes harddisken som ‘decryptetfile.dmg’. Nu kan jeg hverken formatere den eller skifte navn

 8. Hej!
  Jeg fulgte jeres guide uden at tænke videre over, hvad det betød at trykke slet og slettede dermed alt hvad jeg har på min harddisk. Er der en måde at få ddt tabte tilbage på?? Det drejer sig om billeder fra 10 år..

  • Hej C.
   Først og fremmest er det vigtigt at du stopper med at bruge disken. Eftersom du risikerer at overskrive din data med nyt data. Jeg plejer at anbefale at bruge Data Rescue. Det er et program som scanner disken, og laver recovery på den. Der er desværre ingen garanti for at du kan få dine data tilbage, men det er et forsøg værd :-).

 9. Hej Macweb.dk
  Jeg har nu fulgt jeres guide til formatering af en ekstern harddisk, men ved sletningen af disken får jeg denne fejlmeddelse: “Kunne ikke gøre disk passiv”. Jeg har prøvet med flere forskellige formatter, men den siger det samme. Desuden så kan disken ikke længere ses andre steder end under Diskværktøj… Så hvad gør jeg nu?

  • Hej Sofie.
   Det lyder som om din eksterne harddisk er blevet ‘låst’ pga. en fejl under sletningen. Du kan prøve at reparere disken igennem Diskværktøj og se om det hjælper. Ellers kan man ofte gennemtvinge en formatering af den eksterne harddisk igennem Terminal.

   Prøv flg.
   1. Åben Terminal.
   2. Skriv diskutil list og tryk ‘Enter’.
   3. Find din eksterne harddisk på listen.
   4. Skriv flg. diskutil eraseDisk JHFS+ USB HVILKEN-DET-ER (eksempelvis: diskutil eraseDisk JHFS+ USB disk2)

   Vær opmærksom på at den formatere drevet ligeså snart du trykker Enter når du har indtastet kommandoen.

 10. Hej

  Jeg har et sony Action kamera, som jeg har brugt i lang tid, kun med min MacBook Air

  Jeg kan sagtens se den, og kopiere fra den og bruge Iphoto som den skal bruges, jeg kan bare ikke slette mine videoer….

  jeg har været inde som overfornævnt og prøvet at formatere den så jeg kan bruge og slette på den, men når jeg går ind under disk værktøj, vælger det hukommelsekort som mit kamera har, og vælger fanen “slet” så kan hverken ændre format, navn eller trykke på nogle af de nedstående knapper.

  kan I hjælpe mig til at bruge mit hukommelsekort og kamera fuldt ud?

  Venlig Hilsen
  Mads

 11. Hej.

  Jeg har prøvet at gøre det I skrev Sofie skulle gøre. Men det kan jeg hellere ikke få lov til “Error 69888: Couldn’t unmout disk.
  Hvad gør jeg så?

  Mvh. Marie Louise

  • Hej Marie Louise.
   Hvis du har fulgt ovenstående eksempel, så har jeg ikke på stående fod flere forslag til hvordan du kan løse problemet. Det er svært at løse sådanne problemer, uden at have problemet fysisk foran sig :-).

 12. Hej, jeg får kommentaren “Kunne ikke gøre disk passiv” når jeg forsøger at slette den via jeres guide. Den kan dog stadig findes i finder – hvad kan jeg gøre?

 13. Jeg har en WD Elements 3TB – men jeg kan ikke se den i diskværktøjet – den kommer ikke frem under eksterne enheder.
  Hvad skal der til?

  • Hej Lisbeth.
   Du kan prøve at åbne terminal og skrive diskutil list, for at se om den kommer frem der – Hvis den heller ikke er derinde, så kan det tyde på at din eksterne harddisk har en hardware fejl.

 14. Hej 🙂
  Jeg formaterede fornylig min Seagate 2TB, så den virkede til både min Mac og Windows PC. Nu er problemet så mit Smart TV. Jeg har et LG TV, hvor jeg altid har kunnet slutte min harddisk direkte til og se film. Når jeg gør det nu, kan jeg stadig finde min Harddisk som en tilsluttet enhed, men der vises ingen filer. TV’et fremstiller altså harddisken som værende helt tom… Skal jeg omformatere min harddisk?
  Og i så fald, hvad skal den formateres til?
  Jeg ser frem til at høre fra jer!

  Med venlig hilsen
  Sidsel Marie.

  • Hej Sidsel.
   Jeg må desværre melde pas. Jeg kører alt mit eget igennem en server og et mediecenter, så kender ikke noget til det. Men en søgning på Google siger at du skal prøve med FAT, exFAT eller NTFS (Windows) format :-).

 15. Hej!

  Jeg har en SAMSUNG ekstern harddisk, og jeg bruger den på min mac. Jeg brugte den her forleden på en anden Mac, men der stod der at jeg kun kunne læse filerne, dvs. ikke bruge dem, eller lægge noget ind på harddisken. Jeg har derfor i princippet ikke behov for at formatere den til at kunne bruges til windows, men hvad skal jeg så formatere den til? 🙂

  Mvh.

  Sissel

 16. Hej 🙂

  Jeg har samme problem som sissel 😉 jeg har formateret min harddisk, og nu kan tv’et ikke se / finde filerne ?

  Og da den så fandt filerne ligger de dobbelt , men kun den ene fil virker ??

  Kan i hjælpe mig ?:)

  • Hej.
   Jeg ved ikke selv noget om Mac, holder mig til iPhone, iPad og Apple Watch:)
   Har sendt en besked til ejeren, så han ser på det snarest, måske endda idag.

   Hvis der går for lang til, er mit eneste råd at kontakte Apple support.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here