Lidt om SSH til Synology

0

SSH er et kommand-line interface der kan bruges til at styre din Synology NAS (og andre linux-servere for den sags skyld).
Første gang du skal i gang med at bruge SSH, skal du aktivere det i Kontrolpanel → Terminal → Aktiver SSH-tjeneste

ssh-4 Når dette er gjort, skal du bruge en SSH-klient.

Er du Windows-bruger, skal du selv downloade en SSH-klient fra nettet (jeg har hørt at programmet PuTTY skulle være det bedste).
Er du Mac-bruger, har OS X allerede en indbygget. Find programmet “Terminal”, hvilken hurtigst gøres ved at søge efter det i Launchpad.

terminal

Første gang man bruger en SSH-klient, kan man godt blive lidt skræmt af sådan et command-line interface. Retfærdigvis skal det også siges, at man via SSH kan rode sig ind i noget der kan være meget svært at rode sig ud af igen. I værste fald kan man komme til at ødelægge systemet på din NAS, og man skal hen og geninstallere DSM (hvilket i de fleste tilfælde kan gøres, uden tab af de data der ligger på den; kun instillingerne går tabt).
Men dette kommer ikke til at ske, så længe du følger mine guides nøje.

For at forbinde til NAS’en via SSH, skal du indtaste en bruger samt NAS’ens IP-adresse. Det gøres nemmest hvis NAS’en og din computer er på samme LAN-netværk, da du kan nøjes med at indtaste NAS’ lokale IP. Brugeren man forbinder som kaldes “root”, hvilket er en “systembruger”, der (tro det eller ej) har flere rettigheder end den normale “admin”-bruger.

Koden du bruger til at forbinde med ser sådan ud:

ssh root@”NAS-lokal-ip” (hvor du bytter “NAS-lokal-ip” ud med NAS’ens lokale IP), efterfulgt af “enter”.

Ved mig ser det fx sådan ud (min NAS’ lokale IP er 192.168.1.2):

ssh-1

Her vil du blive spurgt efter et password. Dette er dit normale admin-password. Curseren bevæger sig muligvis ikke når du skriver dit password. Dette er normalt.

I mange af mine guides skal du indtaste en hel del kode i terminalen. Du kan gøre dette manuelt, men det burde også være muligt at kopiere koden direkte over i terminalen. Dog, hvis du kopierer teksten direkte, bør du sikre dig at du får ALT koden med, før du trykket “enter”.

Al kode i terminalen bliver først eksekveret når du trykker “enter”. Jeg vil som udgangspunkt ikke skrive i mine guides, at du skal taste “enter” efter hver kommando du skriver.

Det kan også lade sig gøre at forbinde via SSH, selvom du ikke er på samme LAN-netværk. Dette kræver bare din globale IP (eller domæne) samt at du port-forwarder port 22.

Basic SSH kommandoer der er gode at kende til

dir = directory (engelsk), og kan løst oversættes til “mappe-sti”.

Kommando Funktion Eksempel
ls -al Viser alle filer/mapper i det dir som du befinder dig i
cd /dir navigere rundt i dir cd /volume1/public tager dig hen til den delte mappe “public”. cd test tager dig ind i mappen “test” der ligger i den mappe du befinder dig i. cd .. tager dig et niveau op i mappe-strukturen
rm /dir Sletter en fil/mappe rm /volume1/public/test.txt sletter filen test.txt i den delte mappe kaldet “public”
mkdir /dir Opretter mappen med det dir og navn som du har skrevet rm /volume1/public/test opretter en mappe kaldet “test” i den delte mappe “public”
vi /dir/fil.txt går ind og redigerer i en enhver tekstfil (ikke kun .txt). Hvordan man bruger vi-editoren er et helt kapitel for sig selv (læs kommandoerne her) vi /volume1/public/test.txt vil redigere i filen “test.txt” i den delte mappe “public”

Tabel for stor. Klik her for at vise den

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here